Jdi na obsah Jdi na menu

Pro INFO OMMO jsme se zeptali doc. Ing. Ilony Švihlíkové, Ph. D

 

Pro INFO OMMO jsme se zeptali doc. Ing. Ilony Švihlíkové, Ph. D

20.10.2012 13:15

  1. Co myslíte, že tyhle volby vlastně rozhodly při necelé 37% účasti voličů?

Volby podle mého názoru vyjádřily znechucení nad politickou scénou, a zároveň určitou touhu po změně. Ta byla demonstrována do značné míry protestní volbou KSČM, kterou lze bez pochyb považovat za vítěze voleb.
Účast sice nebyla vysoká, ale na krajské a senátní poměrně slušná. Ve veřejném prostoru jsou silné tendence k odmítání současné politiky jako takové, a tedy např. k odevzdávání protestních hlasů. A bude jistě zajímavé sledovat, jak se KSČM popere s podporou (ať již pozitivní, nebo negativní), kterou získala ve volbách.

 

2. Považujete Vy osobně aktivity občanských iniciativ za ještě aktuální a jakým směrem by se mohly či měly ubírat, třeba právě na úrovni krajů?

Občanské aktivity považuji stále za důležité. Myslím, že právě složení krajů - i když v některých zřejmě nebude důvod ke zvláštnímu nadšení, by mohly být dobrým ukazatelem, (ne)efektivity občanského tlaku. Obzvláště v krajích, které prosluly nedobrým hospodařením a prapodivnými vazbami jako je kraj Ústecký, by tlak na transparentní systém Open Data a další nástroje (snad i participativní rozpočet), mohlo dobře ukázat, kdo je kdo a případně sebrat i iluze, které snad o některých subjektech panují.

(ptala se a děkuje hs)



Více zde: http://www.hnutiommo.cz/news/pro-info-ommo-jsme-se-zeptali-doc-ing-ilony-svihlikove-ph-d/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář